Niet goed slapen door nachtzweten

Hoe voorkom je nachtzweten?

Wakker worden met doordrenkte kleding en beddengoed is een probleem waar veel mensen dagelijks mee te maken hebben, niet alleen tijdens warme zomernachten. Nachtzweten of nachtelijk transpireren kan het hele jaar door voorkomen en je slaap verstoren. Hoe je dat kunt voorkomen, lees je in onze uitgebreide gids voor slaaphygiëne.

Een goede slaaphygiëne is essentieel voor de kwaliteit van je nachtrust. Maar wat is het precies? Slaaphygiëne verwijst naar alle factoren die een invloed hebben op je slaap. Van de inrichting van je slaapkamer over het gebruik van elektronica in bed tot het op tijd gaan slapen en het beperken van cafeïne voor bedtijd: één voor één hebben ze een invloed op jouw slaaphygiëne.

Nachtzweten

Ook nachtzweten is een factor die je slaaphygiëne kan beïnvloeden.

1. Wat is nachtzweten?

Tijdens het slapen verliest iedereen - man, vrouw en kind - een kwart tot een halve liter vocht. Dat gebeurt via de huid door te transpireren. Het kan echter gebeuren dat je ‘s nachts overmatig transpireert. In dat geval spreken we van nachtzweten.

Hoe herken je het verschil? Bij nachtzweten word je wakker in een met zweet doordrenkt bed. Dat kan pas ‘s ochtends zijn, maar ook tijdens de nacht waardoor je nachtrust volledig wordt verstoord en je lichaam niet voldoende kan herstellen.

2. Wie heeft last van nachtzweten?

Iedereen kan weleens last hebben van nachtzweten. Vooral in de zomer, wanneer het ‘s nachts amper afkoelt, hebben veel mensen er last van. Daarnaast kan nachtzweten veroorzaakt worden door ziekte, medicatie, stress of nachtmerries.

Tot slot zorgen ook hormonale veranderingen ervoor dat je ‘s nachts overmatig zweet. Denk bijvoorbeeld aan de menopauze bij vrouwen. Belangrijk is dat nachtzweten doorgaans een tijdelijk symptoom is. Heb je langdurig last van nachtzweten? Raadpleeg dan je huisarts.

3. Hoe kan ik nachtzweten voorkomen?

Is het nachtzweten te wijten aan een te warme slaapomgeving? Dan helpt Ergodôme je graag bij het creëren van een koel bedklimaat. Hoe je dat doet, lees je verder in deze blogpost.

Van matras tot dekbed

Slapen met het raam open, een ventilator of airco op de kamer of lichte nachtkleding (of niets) dragen: online vind je tal van tips om koel te slapen bij warm weer. Bij Ergodôme lossen we het probleem permanent op met natuurlijke materialen die jouw bed frisser maken.

Waarom kiezen we voor natuurlijke materialen in bed?

  • Temperatuurregulatie: ze reguleren je lichaamstemperatuur om je aangenaam warm te houden tijdens de koudere nachten en lekker koel tijdens de warmere nachten.
  • Vochtregulatie: dankzij het ademend vermogen laten ze lucht circuleren en voeren ze overtollig vocht af waardoor jij het droog houdt tijdens het slapen.

Natuurlijke materialen zoals katoen, linnen, bamboe, zijde en Tencel (natuurlijke houtvezel) ondersteunen je slaapcomfort tijdens warme dagen en zijn ook een aanrader voor mensen die vaak last hebben van nachtzweten.

Waarom kiezen voor wol bij warme temperaturen?

Ook wol is ideaal tijdens de zomer. Hoewel we wol niet snel linken aan warme temperaturen, biedt het tal van voordelen bij warm weer.

  • Ongeacht het seizoen reguleert wol je lichaamstemperatuur. Bij koud weer isoleert het de warmte, bij warm weer voert wol warmte af waardoor je lichaam koel blijft.
  • Wol kan tot 30% van zijn eigen gewicht aan vocht absorberen zonder vochtig aan te voelen. Zelfs als je ‘s nachts overmatig zweet, voert wol het vocht af waardoor je huid droog blijft.
  • Wol heeft van nature ademende eigenschappen die de lucht laten circuleren en voorkomen dat de warmte wordt vastgehouden.
  • Tot slot heeft wol van nature antibacteriële eigenschappen en is het bestand tegen geurtjes en vuil. Zo blijft jouw beddengoed langer fris, ook bij warm weer.

1. Kies de juiste matras

Bij Ergodôme kan je terecht voor een matras op maat. Bij de samenstelling van jouw matras gebruiken we natuurlatex in de kern. Dit materiaal is ademend en niet temperatuurgevoelig. Met andere woorden: het voelt nooit klam of warm aan.

Trek de lijn van natuurlijke materialen ook door bij het kiezen van een matrasbeschermer en hoeslaken. Zo geniet je laag na laag van een aangenaam, fris gevoel tijdens het slapen.

2. Slaap onder het juiste dekbed

Net zoals je niet het hele jaar door dezelfde jas draagt, slaap je niet elk seizoen onder hetzelfde dekbed. Tijdens de warmere maanden kies je voor een zomerdekbed met een lage togwaarde.

Wat is de togwaarde?

De togwaarde geeft het isolatievermogen van een dekbed aan. Hoe hoger de togwaarde, hoe warmer het dekbed en omgekeerd.

  • Zomerdekbed: 3 - 4.5 tog
  • 4-seizoenendekbed: 7.5 - 10 tog
  • Winterdekbed: 12 - 13.5 tog

Een zomerdekbed is licht van gewicht en biedt minimale isolatie. Maar ook hier weer zit je met een ruime keuze aan materialen. Ben je van nature een zweter? Kies dan niet voor een dekbed in dons, want dons is bekend om zijn groot isolerend vermogen.

Ons advies? Tencel-vezel en maïs!

  • Tencel-vezel is de nummer één op het gebied van vochtregulatie: dit materiaal absorbeert dubbel zoveel vocht als katoen en biedt een natuurlijke warmteregulatie.
  • Maïs creëert een comfortabel slaapklimaat dankzij zijn uitstekende temperatuurregulerende eigenschappen.

3. Lig op het juiste hoofdkussen

Je hoofdkussen neemt een groot deel van het vocht op dat je tijdens het slapen verliest. Daarom is het ook hier weer belangrijk dat je kiest voor een hoofdkussen met ademende en vochtafdrijvende eigenschappen.

Wij adviseren een hoofdkussen van natuurlatex in combinatie met een hoes van organisch katoen. Kies hoe dan ook voor natuurlijke materialen en vergeet niet om je hoofdkussen minstens om de twee jaar te vervangen.

Rugleeftijd.be