Hernia en discusaandoeningen
Aandoeningen Overzicht

Hernia en discusaandoeningen

Dit zijn aandoeningen waarbij de tussenwervelschijf beschadiging heeft opgelopen.

Bij verkeerd tillen of door een slechte houding ondergaan de ringen (annulus), die de geleiachtige kern van de tussenwervelschijf omvatten, enorme krachten. Op den duur gaan enkele vezels het begeven en scheuren ze door. Hierdoor worden de ringen minder stevig en gaan deze naar achter uitpuilen. Men spreekt van een discusprotrusie.

Wanneer de ringen van de annulus volledig doorscheuren, wordt de geleiachtige substantie van de kern naar achter geperst zodat de tussenwervelschijf een lokale uitstulping gaat vertonen. Dit komt het meest voor tussen de 4de en 5de lendenwervel. Dit wordt dan een hernia, discushernia of prolaps genoemd.

  • Je kan het uitpuilen van de kern vergelijken met een kersenpit die je tussen duim en wijsvinger wegschiet door er hard op te nijpen. Door je vingers langs één zijde te openen, wordt de druk langs de andere kant groter en zal de pit langs de open zijde weggeperst worden. Op een gelijkaardige manier wordt het uitpuilen van de kern van de tussenwervelschijf verergerd door het hellen van twee wervels ten opzichte van elkaar. Dit gebeurt bij (verkeerd) zitten, verkeerd liggen, vooroverbuigen en bukken.

Het uitpuilen van het discusmateriaal geeft echter niet altijd klachten. Ook bij mensen die nooit rugklachten hebben gehad, wordt bij onderzoek regelmatig een uitstulping van de discus vastgesteld. Er ontstaan pas problemen wanneer de uitstulping van een discus gaat drukken op pijngevoelige structuren zoals een ligament of het buitenste ruggenmergvlies. Wanneer de uitstulping goot genoeg is, kan deze rechtstreeks op de zenuwwortel drukken, met soms onwaarschijnlijke pijn tot gevolg. Men spreekt van een zenuwwortelcompressie en dit kan pijn veroorzaken die in het been uitstraalt. De druk kan zo groot zijn dat de signalen van en naar de hersenen niet meer doorkunnen en er krachtsvermindering, gevoelsstoornissen of verminderde reflexen in het been optreden.

Omdat de tussenwervelschijf niet doorbloed wordt, kan beschadiging ervan slechts zeer langzaam herstellen. Het komt er dus op aan van jongs af aan zuinig te zijn met je rug en deze niet overdreven te belasten. Het gevaar schuilt hierin dat je kleine scheurtjes in de ringen van de discus op jonge leeftijd kan oplopen zonder dat je het voelt. De scheurtjes herstellen niet en op wat oudere leeftijd is de schijf dan op de duur voldoende verzwakt door de vele kleine letsels zodat ze plotseling begeeft... met alle gevolgen vandien.

Oorzaak van rugproblemen

De oorzaak van vele rugproblemen is dus gelegen in het jarenlang foutief en overdreven belasten van de rug vanaf jonge leeftijd, vandaar het belang van preventie van jongsaf aan. Differentiatie tussen protrusie en hernia is belangrijk naar behandeling en herstel toe. Bij een protrusie bestaan er een kans dat de uitpuiling spontaan terugkeert. Bij een hernia is er een uitstorting van de interne nucleus en een terugkeer gebeurt niet. Een discusbulging is meestal het eerste stadium in discusaandoeningen waarbij een onderscheid gemaakt kan worden tussen een alzijdige uitpuiling en een dorsolaterale uitpuiling. Deze laatste ontwikkelt zich mogelijk verder tot een protrusie of hernia.

Om in de toekomst een hernia te voorkomen, is het dus belangrijk om voldoende zorg te dragen voor de rug. Ook als je nu nog helemaal geen rugproblemen hebt. Overweeg daarom de ergonomische producten van Ergodôme en investeer in je eigen gezondheid.

Rugleeftijd.be